Tuesday, January 31, 2023
Home Sport Kovačević: Bit će raskida ugovora kako se ne bi trošila sredstva potrebna...

Kovačević: Bit će raskida ugovora kako se ne bi trošila sredstva potrebna za pojačanja

Edis Kovačević, predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar, u razgovor za Raport govorio je o brojnim temama koje zanimaju navijače Plavih.

Prvi čovjek Želje nije se ustručavao odgovoriti na sva pitanja, u skladu s onim što i sam propagira na Grbavici – transparentno i konkretno.

Kakva je situacija sa Eldinom Diglisićem, koji je dugo figurirao kao potencijalni strateški partner. Da li je došlo do konkretnih pregovora s njim. Koje su eventualne smetnje kad je u pitanju pronalaženje strateškog partnera?

“Klub je svojim dopisima u dva navrata kao i na press-konferenciji početkom decembra 2022. godine, Eldinu Diglisiću dao rok do 31. decembra 2022. godine da se očituje o statusu daljnjih pregovora vezanim za strateško partnerstvo. Diglisić nije dostavio potvrdan odgovor da želi pristupiti potpisivanju ugovora i klub je na sjednici Skupštine 19. januara 2023. godine donio odluku da formira radnu grupu koja će u najkraćem roku pripremiti novi javni poziv sa različitim modalitetima ulaganja u klub.

Na novi javni poziv mogu se javiti sva pravna i fizička lica koja su zainteresirana za strateško investiranje, uključujući i dosadašnja lica koja su bila u kontaktu sa klubom po pitanju strateškog partnerstva. Željezničar je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da napravi dogovor sa izabranim strateškim partnerom.

Također je bitno napomenuti da nijedan drugi potencijalni investitor nije odbijen zbog izabranog strateškog partnera. Pravna forma kluba, Udruženje građana, sama po sebi je vrlo otežavajuća okolnost za ulazak strateškog investitora. Jer, svaki potencijalni investitor ima namjeru da kupi klub, a to po našim zakonskim propisima nije moguće”.

Da li je tačna informacija da je među zainteresiranim za ulogu strateškog partnera bio (ili je još) i brat aktuelnog investitora u FK Sarajevo Ismira Mirvića?

“Klub ne može potvrditi ovu informaciju zbog potpisanih ugovora o povjerljivosti. Pored Eldina Diglisića, bilo je nekoliko zainteresiranih ponuđača, ali je ponudu dao samo Eldin Diglisić”.

Koliko uopće budućnost Željezničara ovisi o tome hoće li klub imati ili ne strateškog partnera?

“Radili smo maksimalno da strateški investitor uđe u klub, ali su se istovremeno poslovne aktivnosti provodile kao da strateški investitor neće doći. Nismo se na to oslonili u toj mjeri da smo sve svoje redovne aktivnosti zanemarivali. Naravno, ulazak investitora bi olakšao poslovanje imajući u vidu breme duga koje smo kao ova rukovodna struktura zatekli polovinom septembra 2021. godine”.

Drugim riječima, mogu li se velike ambicije koje klub Željinog ranga ima ispuniti bez strateškog partnera?

“Naravno da mogu, ali će trebati više vremena. Imamo naslijeđene dugove koje su ostavile ranije strukture kluba. Oni se ne mogu u jednoj ili dvije kalendarske godine otplatiti. Klub je u 2022. godini pokazao da može poslovati pozitivno. Iz tog pozitivnog finansijskog rezultata mogu se generirati sredstva za investiranje u sportski segment. Problem je što ta sredstva budu utrošena na otplaćivanje ranijih dugova. Ali, i u takvom ambijentu smo unaprijedili sportski segment, na čelu s našim Samirom Bekrićem”.

Šta je najveća kočnica u radu kluba, u finansijskom smislu, može li klupska imovina biti ugrožena?

“Najveća kočnica u radu kluba su naslijeđeni dugovi od cca 7 miliona KM, bez kamata. Apsolutni prioritet u našem radu su bile obaveze prema Poreznoj upravi FBiH. Za vrijeme našeg mandata uplatili smo 1.120.000 KM redovnih poreza i doprinosa, kao i 100.000 KM kao prvu tranšu duga koji je nastao prije našeg ulaska. Smatramo da smo kao sportski kolektiv koji je, u ovako kratkom roku, uplatio najviše sredstava u budžet vrlo ozbiljan poreski obveznik. Nikome ne smije niti može biti u interesu da se nad istim provodi postupak prinudne naplate i oduzima imovinu. Mi smo pokazali jasno opredjeljenje da su nam obaveze prema državi apsolutni prioritet. Intenzivno radimo na tome da se i raniji dug krene otplaćivati u većim iznosima”.

Ovo je već deseta godina koja protiče bez titule prvaka Bosne i Hercegovine. Šta nedostaje “Plavima” da se ponovo upuste u borbu za titulu?

“Unapređenje sportskog segmenta i sa time povezani rezultati su mogući kada se konsoliduju finansije kluba koje su zatečene u jako lošem stanju. Navedeni problem pokušavamo riješiti i ulaskom strateškog investitora”.

Koliko Željo, kad je igrački pogon u pitanju, može profitirati iz aktuelne situacije s obzirom na to da je veliki broj mladih igrača dobio šansu. Može li to biti u budućnosti okosnica tima? Postoji li pritisak za eventualnom prodajom igrača zbog finansijske situacije?

“Naša trenutna ekipa je spoj mladosti i iskustva. To je, po nama, najbolji ambijent za stasavanje mladih igrača. Željo je po tome uvijek bio poznat. Vidljiv je napredak u sportskom segmentu kada to poredimo sa prošlom sezonom. Nekoliko igrača je u izlogu. Mi nastojimo da ih zadržimo da dodatno poboljšaju kvalitet kako bi kasnije napravili jake iskorake u svojim karijerama od kojih će igrač, ali i klub, imati značajne benefite. Svaka ponuda koja dođe ozbiljno će se razmotriti. Donijet će se odluka koja je samo u interesu kluba”.

Općenito, kakva je sada situacija s igračkim kadrom, kad su u pitanju dolasci ili odlasci? Postoje li ponude za Željine igrače?

“Obzirom da kao klub imamo limitiran budžet za igrače, pojačanja će biti samo ciljana odnosno ona koja nam mogu dalje unaprijediti ekipu. Također, bit će raskida ugovora kako se ne bi trošila finansijska sredstva potrebna za pojačanja. Maksimalna racionalnost u trošenju finansijskih sredstava je potrebna ukoliko želimo da klub dugoročno opstane. Tako nije bilo uvijek pa smo došli u situaciju nerealno zaključenih ugovora, dugova koje imamo i naravno smanjenih mogućnosti”.

Koji bi rezultat za Vas bio zadovoljavajući u nastavku sezone, da li je izlazak u Evropu imperativ?

“Naša ekipa treba da igra maksimalno požrtvovano, onako kako to doliči našem klubu. Mi smo presretni da se publika vratila na Grbavicu i želimo da im priredimo najljepši ambijent. Ponosni smo na jedinstvo naših navijača i na punu Grbavicu. Kada je sve to dobro posloženo, rezultati neće izostati”.

Mnogi smatraju da bi neki drugi klub sa Željinim problemima bio u još gorem položaju, ali tvrde da je faktor navijača taj koji je u jednom trenutku spasio Želju. Vaše mišljenje o tome?

“To je apsolutna istina. Navijači su najveća snaga Fudbalskog kluba Željezničar. Željo ne može opstati bez svojih navijača. Mi smo takav klub, takva filozofija. Sama činjenica da su navijači i generalni sponzor kluba dovoljno govori o našoj snazi. Mi svog Želju ne damo i borimo se za njega kao za rijetko što u našim životima. Naša Grbavica je naš dom, mjesto bez kojeg svoje živote ne možemo zamisliti. Zato svi radimo maksimalno da našeg posrnulog Gospodina vratimo na pravi kolosijek. U tome ćemo sigurno uspjeti, uz Božiju pomoć”.

Ranije ste naglašavali da trener Edis Mulalić uživa potpuno povjerenje Uprave. Kakav je njegov status, odnosno do kada je ugovorom vezan za klub?

“Edis Mulalić ima povjerenje kluba. Njegov ugovor važi do kraja sezone 2022/2023”.

Jedno pitanje nevezano za FK Željezničar, ali bilo bi zanimljivo čuti Vaše mišljenje. Sarajevski sport već godinama tavori u odnosu na druge sredine, ne samo kad je u pitanju fudbal, nego i ostali najpopularniji sportovi, poput košarke i rukometa. Titule već godinama izmiču. Šta je razlog, po Vašem mišljenju?

“Razloga je više. Prvo, nedostaje nam moderan Zakon o sportu za koji se nadamo da će biti usvojen od strane novoformiranih vlada i parlamenata kako na nivou Kantona Sarajevo tako i na nivou Federacije BiH. Drugo, ulaganja u sport su ograničena iz mnogo razloga. Ekonomska situacija u zemlji, globalne krize, inflacija i drugo. Mi kao klub imamo vrlo korektnu saradnju sa našom Općinom Novo Sarajevo i načelnikom dr Hasanom Tanovićem. Općina je u budžetu za 2023. godinu predvidjela 2% budžeta za FK Željezničar.

Ovo je vrlo značajan iskorak u povećanju ulaganja u sportski segment. Takođe, imamo korektnu saradnju sa resornim ministrom Samirom Avdićem koji je pomogao sportskim kolektivima u Kantonu, onoliko koliko je imao prostora u budžetu. Ne treba zaboraviti ni pomoć Vlade FBiH koju smo dobili u vidu zaključka o moratoriju poreznog duga.

Istina je i da su sportski kolektivi menadžerski loše vođeni. I zbog toga izgubilo se dosta međusobnog povjerenja. Sada to ispravljamo. Mi, kao klub, želimo kroz rad i transparentnost pokazati jasne i iskrene namjere u unapređenju poslovanja”.

- Reklama -

Popularno