Thursday, February 9, 2023
Home Sport UEFA zbog velike potrošnje Chelsea uvodi novo pravilo za finansijski fair-play

UEFA zbog velike potrošnje Chelsea uvodi novo pravilo za finansijski fair-play

Kupnjom Mykhaila Mudryka iz Skhtara za 70 miliona eura plus 30 miliona eura bonusa Chelsea je ove sezone na nove igrače potrošio nevjerojatnih 460 miliona eura.

To bi moglo narasti i na 580 ako do kraja januarskog roka kupi Enza Fernandeza iz Benfice, o čemu se ponovo počelo pričati.

Chelsea je Mudryku dao ugovor na čak osam i pol godina, što mu je omogućilo da rate za isplatu njegovog transfera rastegne na cijelo trajanje ugovora. Tako će Chelsea u financijskim izvještajima Mudrikov transfer prikazati kao trošak od desetak miliona eura godišnje, što će mu pomoći da zadovolji finansijski fair play.

No UEFA je odlučila promijeniti tu praksu pa engleski mediji pišu da će krovna evropska nogometna organizacija uvesti limit od najviše pet godina, koliko će moći trajati isplate odštete za transfere. Klubovi će moći i dalje davati igračima dugogodišnje ugovore, ali će se transfer morati isplatiti unutar pet godina.

UEFA će ovo pravilo uvesti na ljeto i ono neće biti retroaktivno, što znači da se neće odnositi na ranije dogovorene transfere pa će Chelsea Mudryka i dalje smjeti isplaćivati kroz svih osam i pol godina.

Chelsea je istu praksu uveo i za ostale transfere ove sezone. Benoit Badiashile i David Datro Fofana potpisali su ugovore na šest i pol godina, Noni Madueke na sedam i pol, Wesley Fofana na sedam, Marc Cucurella na šest, a Raheem Sterling na pet godina. Njihovi transferi također će se isplaćivati kroz taj period.

Chelsea je na taj način želio napraviti balans u financijskim izvješćima kako bi zadovoljio financijski fair play prema kojemu klubovi ne smiju u periodu od tri godine potrošiti više od pet milijuna eura od onoga što su zaradili. Taj limit može narasti na 30 miliona, ali samo ako ga vlasnik kluba u cijelosti pokrije.

- Reklama -

Popularno