Tuesday, January 31, 2023
Home BiH Njemačka će dozvoliti Poljskoj da Ukrajini pošalje tenkove

Njemačka će dozvoliti Poljskoj da Ukrajini pošalje tenkove

Njemačka je spremna ovlastiti Poljsku da pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard u Ukrajinu kako bi pomogla Kijevu u borbi protiv ruske invazije ako Varšava uputi takav zahtjev, izjavila je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, javlja AFP.

Ako nam se postavi pitanje, onda nećemo stajati na putu“, rekao je Baerbock za televiziju LCI nakon francusko-njemačkog samita u Parizu.

Znamo koliko su ovi tenkovi važni i zato o tome sada razgovaramo sa našim partnerima. Moramo se pobrinuti da životi ljudi budu spašeni i teritorija Ukrajine oslobođena“, dodala je. Baerbock, koji predstavlja Zelene u vladajućoj koaliciji kancelara socijaldemokrata Olafa Scholza, rekla je da Poljska tek treba da uputi zvaničan zahtjev. Poljska je objavila da je spremna da Kijevu isporuči 14 tenkova Leopard, ali premijer Mateusz Morawiecki je rekao da čeka „jasnu izjavu“ Berlina da li zemlje koje imaju Leoparde mogu da ih pošalju u Ukrajinu.

On je također opisao odbijanje Njemačke da pošalje svoje tenkove u Ukrajinu kao „neprihvatljivo“.

U zajedničkoj izjavi od subote, ministri vanjskih poslova tri baltičke države pozvali su Njemačku „da Ukrajini odmah dostavi tenkove Leopard“. Izvještaji od prošle sedmice ukazivali su na to da bi Njemačka pristala na to samo ako bi i SAD poslale svoje tenkove. Washington je saopštio da isporuka tenkova Abrams Ukrajini nije izvodljiva, navodeći poteškoće u obuci i održavanju.

Patria

- Reklama -

Popularno