Sunday, January 29, 2023
Home Biznis Gotovo nepoznat odjevni brend zbog Zelenskog danas vrijedi 150 miliona eura

Gotovo nepoznat odjevni brend zbog Zelenskog danas vrijedi 150 miliona eura

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od početka ruske agresije u javnosti se uglavnom uvijek pojavljuje u sada već prepoznatljivoj maslinastozelenoj ili maskirnoj odori, i to čak i kada se susreće s predstavnicima drugih zemalja ili ide njima u posjetu.

Prije nekoliko dana Forbes je otkrio kako Zelenski cijelo vrijeme nosi i samim time promovira ukrajinski odjevni brend M-TAC, koji inače proizvodi opremu za lov i turizam, kao i razne dodatke za oružje te vojnu i taktičku odjeću i obuću, a osim Zelenskog nose ga i vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni kao i stotine tisuća vojnika i civila u Ukrajini, prenio je Index.

Iako je ruska agresija na Ukrajinu uništila brojne firme i korporacije, a ponajviše male i srednje poduzetnike, za M-TAC je bila veoma plodonosna jer se od februara do sada njegova prodaja utrostručila.

Proizvodnja u Kijevu se proširila, pokrenuta je i tvornica u Lavovu, zaposleno je još 750 krojačica koje rade u tri smjene, a prema finansijskim prognozama stručnjaka godišnji prihod bi mu trebao biti oko 150 miliona eura.

Firma pokrenuta zbog hobija

Kompaniju M-TAC osnovao je Aleksandar Karasev iz Kijeva i to početkom dvijehiljaditih, a sve zbog toga što je bio veliki fan airsofta, odnosno vojne simulacije. Tada se u Ukrajini nije mogla pronaći oprema za airsoft ili je do nje jako teško bilo doći, a Karasev je tako odlučio od svog hobija pokrenuti posao.

S partnericom Natalijom Korženjuk otvorio je u Kijevu trgovinu Militarist, gdje su prodavali uvezenu airsoft opremu, a od 2014. godine imali su šest trgovina. Karasev je čak uspio nabaviti i nekoliko vojnih kamiona i oklopnih transportera u svrhu svog hobija.

Na kraju je vozila donirao vojsci kada je izbio sukob u Donbasu, a u njegovu su trgovinu polako počeli pristizati vojnici te se ondje opremati za rat, čime su i promovirali njegov brend.

Vidjevši da im sve bolje ide i da se konkurencija zaoštrava, Karasev i Korženjuk na kraju su sklopili partnerstvo s dizajnerom Denisom Golovkom i razvili su brend taktičke odjeće po imenu M-TAC. Brend je postao vrlo popularan među vojnicima, a prije rata koji je počeo u februaru 2022. godine imali su sedam trgovina i radionicu i skladište u Kijevu, te 200 zaposlenika, kao i proizvodnu liniju i trgovinu sa skladištem u Poljskoj.

“Imaju samo jedan minus”

Na samom početku invazije nije im bilo lako. Karasev i neki zaposleni otišli su u rat i trgovine je održavao vrlo mali broj ljudi, a u jednom su im trenutku Rusi zamalo došli do tvornice. U pogon su se vratili tek u maju, a u junu su počeli s izgradnjom tvornice u Lavovu, uz pomoć investitora, suosnivača ukrajinskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda Oreximm Jurija Budnika i direktora tvrtke Aleksandra Hudoleja. Budnik je u prošlosti bio Karasevljev prvi učitelj engleskog.

“Sve što imaju vrhunske je kvalitete, a imaju samo jedan minus, teško je kupiti nove stvari jer ih nema na tržištu”, rekao je za Forbes Aleksandar Kamišin, šef Ukrajinskih državnih željeznica koji se također odijeva u M-TAC-u, prenio je Index.

 

- Reklama -

Popularno