Monday, February 6, 2023
Home Sport Roberto Martinez predstavljen kao novi selekor Portugala: Znam da su očekivanja velika

Roberto Martinez predstavljen kao novi selekor Portugala: Znam da su očekivanja velika

Roberto Martinez je novi selektor Portugala, zvanično je potvrđeno danas.

Španski stručnjak je podnio ostavku nakon neuspjeha sa Belgijom na Mundijalu u Kataru i ispadanja u grupi sa Marokom, Hrvatskom i Kanadom, ali nije dugo čekao na novi posao.

Na klupi će naslijediti Fernanda Santosa, koji je osvojio Euro 2016, ali je dobio otkaz poslije eliminacije u četvrtfinalu Mundijala baš od Maroka.

Martinez je rođen prije 49 godina u Balageru, gradiću u Kataloniji, a osim za lokalni klub igrao je i za Zaragozu.

Najveći dio karijere je proveo na Ostrvu, gdje je nastupao za Wigan, Motherwell, Wallsal, Chester i Swansea, gdje je počeo trenersku karijeru 2007. godine.

Radio je potom u Wiganu i Evertonu, da bi od 2016. bio selektor Belgije, kojoj je 2018. na Mundijalu u Rusiji donio bronzanu medalju.

Na Evropskom prvenstvu 2021. godine, Crveni đavoli su ispali u četvrtfinalu od kasnijeg šampiona Italije, a u Kataru mnogo toga nije štimalo u timu, koji su razorile povrede i loši odnosi između igrača. Zbog toga je Martinez otišao, ali je brzo dobio novi posao.

Španski stručnjak tako će voditi portugalsku selekciju protiv reprezentacije BiH, s kojom se nalazi u istoj grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

“Oduševljen sam što mogu voditi jedan od najtalentovanijih timova na svijetu,” rekao je Martinez na predstavljanju i dodao:

“Razumijem da postoje velika očekivanja, ali isto tako razumijem da imamo jako veliki tim… I zajedno ćemo postići naše ciljeve.”

- Reklama -

Popularno