Tuesday, January 31, 2023
Home Biznis Preduzeće Obnovljivi izvori energije iz Ljubinja uzeće u vlasništvo HE Mrsovo

Preduzeće Obnovljivi izvori energije iz Ljubinja uzeće u vlasništvo HE Mrsovo

Novoformirano preduzeće Obnovljivi izvori energije iz Ljubinja uskoro će u vlasništvu imati i Hidroelektranu Mrsovo instalisane snage 37,3 megavat-časa i godišnje proizvodnje 165 gigavat-časova, saopšteno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je težnja cijelog svijeta da se razvijaju projekti iz iz obnovljivih izvora energije, te da je ovo preduzeće već pribavilo koncesije za četiri male hidroelektrane, a u toku je analiza još tri energetska projekta, prenosti RTRS.

Direktor preduzeća Obnovljivi izvori energije, Siniša Šišić izjavio je da je opredjeljenje Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade RS da apsolutno pomognu realizaciju ovog projekta jer je inovirana studija ekonomske opravdanosti pokazala da će se on isplatiti za manje od 10 godina, dok je studija ekonomske opravdanosti za HE Dabar 16 godina.

On je naglasio da Republika Srpska želi da dođe do što više koncesija iz obnovljivih izvora energije kako bi omogućila energetsku stabilnost i nezavisnost.

Šišić je rekao da će svi isplativi projekti koji su spremni za izvođenje, bilo da je riječ o korištenju energije vjetra, sunca ili vode, biti u vlasništvu Republike Srpske.

– Sve spekulacije o ovakvom pristupu i ovom projektu mogu doći samo od nekompetentnih ljudi koji ne misle o energetskoj budućnosti Republike Srpske – naveo je Šišić.

- Reklama -

Popularno