Sunday, January 29, 2023
Home Sport Leipzig spreman prihvatiti ponudu Reala za Gvardiola, Dinamu će pripasti više od...

Leipzig spreman prihvatiti ponudu Reala za Gvardiola, Dinamu će pripasti više od 20 miliona eura

Samo je naizgled zavladalo zatišje u velikoj bitki tri velikana za Joška Gvardiola, piše Alfredo Pedulla, italijanski stručnjak za “mercato”, i otkriva: “Leipzig terorizira Chelsea, Real i Manchester City time što je otvorio licitaciju za genijalnog mladog (22) stopera. Nijemci znaju da mogu raditi što žele jer se u ljeto 2024. aktivira otkupna klauzula od 110 miliona eura, pa zainteresirani za Gvardiola moraju prije toga dovesti zvijezdu nedavnog SP”.

Chelsea je otvorio nadmetanje ponudom od 80 miliona eura, na što je Real preuzeo vodstvo ponudom od 90 miliona eura. Međutim, hrvatski mediji pišu da su u zadnje dvije sedmice održana dva sastanka između Reala i Leipziga, na kojima je prvak Španije i Evrope za Gvardiola ponudio 120 miliona eura odštete u dvije rate od po 60 miliona, uključujući bonuse. Manchester City je također dao trocifrenu ponudu.

“Real nudi Gvardiolu godišnju plaću od šest miliona eura te bonuse i on je voljan to prihvatiti, premda je daleko manje od devet miliona eura, koliko mu godišnje garantuje Chelsea. Razlog je što je Hrvatu prvi izbor Real. Leipzig je već našao zamjenu za Gvardiola. To je Jakub Kiwior, 22-godišnji stoper Spezije,” završava Pedulla.

Podsjećamo, Gvardiol je u Leipzig prešao uz odštetu od 18,8 miliona eura. Dinamo prema ugovoru s Leipzigom ima 20 posto od Leipzigove zarade prilikom transfera Gvardiola u treći klub. Ako bi ga Leipzig prodao za spomenutih 120 miliona eura, na tom transferu bi u odnosu na uloženo u Gvardiola zaradio 101.2 miliona eura.

Dinamu bi pripalo 20 posto od tog iznosa, a to je 20,24 miliona eura. Dinamo bi tako na igraču koji mu je u seniorskoj ekipi proveo samo dvije sezone i odigrao tek 52 utakmice zaradio ukupno 39,04 miliona eura.

- Reklama -

Popularno