Thursday, February 9, 2023
Home Biznis Evo zašto će kineski električni auti osvojiti Evropu

Evo zašto će kineski električni auti osvojiti Evropu

Kineske firme proizvode jeftinija električna vozila zahvaljujući nižim troškovima rada, istraživanja i razvoja i manjoj kapitalnoj potrošnji u usporedbi s evropskom konkurencijom.

Troškovi proizvodnje električnog vozila u Kini manji su za 10.000 eura nego u Evropi, upozorio je čelnik francuskog dobavljača autodijelova Forvia Patrick Koller, procijenivši da Evropa neće moći zaustaviti jeftini kineski uvoz.

Evropa je relativno otvorena za uvoz vozila iz Kine, a evropski regulatori smatraju ih vrlo sigurnima, navodi Reuters, prenosi Poslovni.hr.

Evropski potrošači žele jeftino električno vozilo, a Kina proizvodi dobra vozila, istaknuo je šef francuske firme, dodavši je taj problem “opasniji” za Evropu nego za SAD, koji je ograničio udio kineskih proizvođača u domaćem tržištu visokim carinama.

U Evropi je prosječna cijena električnih automobila porasla s gotovo 49.000 eura u 2015. na gotovo 56.000 eura, a u SAD-u s 53.000 na 65.000 eura, prema istraživanju JATO Dynamicsa.

U Kini je u istom razdoblju pala s gotovo 67.000 na 32.000 eura i električni su automobili sada jeftiniji od benzinca, pokazuju podaci te savjetodavne firme.

Kineske firme proizvode jeftinija električna vozila zahvaljujući nižim troškovima rada, istraživanja i razvoja i manjoj kapitalnoj potrošnji u usporedbi s evropskom konkurencijom.

Prema francuskoj konsultantskoj kući za automobile Inovev, Kina ima otprilike 5,8 posto udjela u evropskom tržištu električnih vozila koji će snažno rasti u idućim godinama jer će kineski brendovi proizvoditi sve jeftinije modele.

Forvia je francuski multinacionalni proizvođač automobilskih dijelova, nastao spajanjem francuske Faurecije i njemačke Helle. Njegovi su klijenti brojni kineski proizvođači automobila, uključujući BYD, ali i Volkswagen, Daimler, Toyotu i Teslu.

- Reklama -

Popularno