Monday, February 6, 2023
Home Biznis Dubai predstavio plan težak čak 8,7 biliona dolara

Dubai predstavio plan težak čak 8,7 biliona dolara

Dubai je u srijedu objavio ogromni ekonomski plan od 8,7 biliona (hiljada milijardi) dolara za nadolazeću deceniju, usmjeren na povećanje trgovine, stranih ulaganja i svoje mjesto na karti kao globalnog središta.

– Dubai će biti rangiran kao jedno od četiri najveća globalna finansijska središta s povećanjem direktnih stranih ulaganja na preko 650 milijardi AED (177 milijardi dolara) tokom sljedeće deceneije – tweetao je šeik Mohammed bin Rashid al Maktoum, vladar Dubaija.

Preko 300.000 globalnih investitora pomaže izgraditi Dubai u najbrže rastući svjetski grad, dodao je.

U postu je navedeno nekoliko od 100 “budućih transformacijskih projekata” uključenih u desetogodišnji ekonomski plan. To uključuje povećanje vanjske trgovine na 25,6 biliona dirhama sa 14,2 biliona dirhama u prošlom desetljeću, gotovo udvostručenje godišnjih direktnih stranih ulaganja na 60 milijardi dirhama godišnje i povećanje državne potrošnje s 512 milijardi dirhama u prošlom desetljeću na 700 milijardi u sljedećem.

Pročitajte još vijesti koje se trenutno čitaju: 

Plan također ima za cilj povećati ulaganja privatnog sektora sa 790 milijardi dirhama u prošloj deceniji na 1 bilion u sljedećoj i obećano je 100 milijardi dirhama godišnjeg doprinosa privedi iz projekata digitalne transformacije.

Dubai ima za cilj udvostručiti veličinu svoje ekonomije u sljedećoj deceniji i postati jedan od “3 najbolja ekonomska grada u svijetu”, navodi se u šeikovom tweetu.

- Reklama -

Popularno