Sunday, January 29, 2023
Home Sport Juninho o novom treneru Ronalda: Nije evoluirao kao ljudsko biće, apsolutni je...

Juninho o novom treneru Ronalda: Nije evoluirao kao ljudsko biće, apsolutni je neznalica

Juninho Pernambucno, brazilski velikan Lyona, poručio je da je Cristiana Ronalda u saudijskom Al Nassru dočekao najgori mogući trener.

Ovako Juninho govori o Rudiju Garciji, s kojim je sarađivao dok je Brazilac bio sportski direktor, a Francuz trener Lyona: “Moje iskustvo s njim je grozno. On je najgori tip kojeg sam upoznao u nogometu.

On je apsolutni neznalica i jedino kako može voditi momčad je utjerivanjem straha. Pati na to, kao i na to da bude u centru pažnje. Nije evoluirao kao ljudsko biće. Ipak, priznajem mu da ponekad zna zavarati mnoge ljude. No generalno ne znam je li gora osoba ili trener”, rekao je Juninho i dodao:

“Garcia ipak pažljivo bira na kome će se istresati. Nikada to ne radi na onima koji su moćni, karizmatični, jake ličnosti. Upravo suprotno, njima se ulizuje. Jasno je, dakle, kako će se postaviti prema Ronaldu. Neće se usuditi napraviti ništa kako bi mu stao na put. Štoviše, servirat će mu doručak ako tu bude potrebno.

Trudit će se biti mu sluga ili barem prijatelj. Takve velikane on ne zna voditi ili im se nametnuti autoritetom jer nema znanja ni sposobnosti.” Juninho je ipak našao barem jednu dobru stranu Al Nassrovog trenera: “Ima ipak jednu vrlinu, ali ona koristi kod malih ili srednjih momčadi, a to je inzistiranje na dubinskim proigravanjima. To je dobro uvježbao, pa mu momčadi imaju brzinu i dobre su u kontrama.

Osim toga, zahtijeva od nogometaša da igraju previše agresivno, prljavo. Garcia ništa ne zna o tehničkom segmentu igre, zauzimanju prostora, nogometnoj inteligenciji, izmjeni dugih i kratkih pasova, ne vježba presing. Samo igračima kaže da ga igraju.” Garcia je do sada vodio Lille, Romu, Marseille i Lyon. 

- Reklama -

Popularno