Tuesday, January 31, 2023
Home BiH Vasković: Osmorka ne zna da niko ne preživi zagrljaj s Dodikom

Vasković: Osmorka ne zna da niko ne preživi zagrljaj s Dodikom

“Osmorka se precijenila; Istovremeno su potcijenili i SNSD i HDZ BiH, kao i SDA. Toliko teških političkih grešaka u tako kratkom vremenskom periodu dosad niko nije počinio”.

1.Bilo je zaista interesantno gledati “bratske” zagrljaje Milorada Dodika sa Elmedinom Konakovićem (NIP) i Nerminom Nikšićem (SDP BiH), 10.12.2022., u destileriji “Agro Destil”, izgrađenoj od para otetih narodu.

2.Još je interesantnije bilo pratiti kada će Konaković i Nikšić, bilo ko iz “Osmorke”, shvatiti da svako onaj kojeg je Dodik “bratski” zagrlio nije to politički preživio. Odnosno, “živio” je dok je to Dodiku bilo u interesu.Izuzimam Dragana Čovića, jer su njegovi zagrljaji sa Dodikom uvijek i iznad svega interesni. I usmjereni protiv BiH.

3.Prošlo je dvadesetdva dana od “destilacije mozga” Konakovića i Nikšića, a “destilacija” Konakovića i Nikšića “bacila” je, sa odgođenim dejstvom, Semira Efendića (SBIH) i Nermina Ogreševića (NES) koji su zatražili prekid pregovora “Osmorke” (osam stranaka među kojima su i dvije navedene) sa SNSD-om.

4.Ni Efendić ni Ogrešević nisu prekjuče “shvatili” ko je Dodik, ali su se, izvan svake razumne sumnje, uplašili odijuma javnosti u Federaciji BiH koji je sve veći prema ovim partijama koje su se odlučile za paktiranje sa Dodikom i Čovićem, dok im je SDA “na vratu”. SDA koja je izbačena iz svih kombinacija oko vlasti na nivou Federacije i BiH, kombinuje na sve moguće načine kako da rasturi “Osmorku”.

5.Konaković je, nakon zahtjeva SBiH i NES-a, izrazio optimizam, iz SDP BiH se niko nije oglasio, ali je evidentno da je unutar “Osmorke” velika kriza i da je pitanje za sve njih kako će je prevazići; Posebno zbog uslova da se “Dodik treba promijeniti” koji je tragikomičan.

6.Dodik se neće promijeniti, nastaviće djelovati destruktivno po BiH i oba njena entiteta, a “Bratski zagrljaji” će Konakovića i Nikšića tek da koštaju; Napravili/ne napravili Savjet ministara sa Crvenom Sektom i HDZ BiH.

7.

Treba biti realan – “Osmorka” je za Dodika i Čovića preslaba, preplitka, prepovršna, prelak zalogaj; Svjedoči to način na koji su im se “bacili pod noge”.

I način na koji se sada pokušavaju neki od njih izvući iz destilerijskog “bratskog zagrljaja”.

8.

Kriza je tek počela, pukotine unutar “Osmorke” ne garantuju stabilnu vlast; Još manje prijeko potrebne promjene do kojih je Dodiku stalo koliko do preklanjskog snijega; Čoviću takođe.

Destilacija tek slijedi.

9.

“Osmorka” se precijenila; Istovremeno su potcijenili i SNSD i HDZ BiH, kao i SDA.

Toliko teških političkih grešaka u tako kratkom vremenskom periodu dosad niko nije počinio.

10.

Dodik i Čović još uvijek ćute – već su jasno vidljivi prvi rezultati njihovog destruktivnog djelovanja: “Osmorka” se ljulja, a SDA je u naletu na njih. 

11.  

Kao i obično najviše će stradati građani, ali koga je briga još i za to.

Da je drugačije bio bi to, dosad neviđeni, civilizacijski incident!

(Autor je poznati bloger. Tekst je izvorno objavljen na njegovoj web-stranici.)

- Reklama -

Popularno