Monday, February 6, 2023
Home Sport Šveđani bijesni zbog odluke IHF-a: Vrijeme korone je prošlo, više niko se...

Šveđani bijesni zbog odluke IHF-a: Vrijeme korone je prošlo, više niko se ne boji bolesti

U švedskoj reprezentaciji vlada nezadovoljstvo zbog epidemioloških mjera koje je Međunarodni rukometni savez (IHF) uveo uoči skorašnjeg Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj.

Iz švedskog tabora prigovaraju zato što se moraju učestalo testirati i držati drugih epidemioloških mjera iako se takmičenje održava od 11. do 29. januara u njihovoj zemlji, poznatoj po vrlo blagim restrikcijama kroz cijelu pandemiju Covida-19.

“Igramo Svjetsko prvenstvo kod kuće, a ne možemo se ponašati kao da smo u Švedskoj. Znam da to nema veze sa švedskom organizacijom, nego s IHF-om, ali nije mi jasno zašto smo pristali na to. Vrijeme korone je prošlo i više se niko ne boji bolesti, nego pozitivnog testa zbog kojeg bi morao propustiti Svjetsko prvenstvo”, rekao je pomoćni trener švedske reprezentacije Michael Apelgren za dnevni list Aftonbladet.

IHF je odredio da svi sudionici turnira, zajedno sa sudijama, službenim osobama i novinarima, moraju biti vakcinisani s dvije doze (odnosno tri ako je od cijepljenja drugom dozom prošlo više od 270 dana) ili dokazati da su preboljeli Covid-19 nakon 2. avgusta2022.

Nadalje, sve reprezentacije, uključujući i prateće osoblje, moraju se testirati najmanje triput. Prvi put najviše 72 sata prije dolaska u Švedsku ili Poljsku, drugi put na kraju natjecanja u skupinama prvog kruga i još jednom uoči četvrtfinala. Pozitivan test nosi izolaciju i najmanje petodnevno isključenje iz natjecanja, a povratak na turnir moguć je tek nakon pet dana.

Među ostalim, IHF je odredio i da svi predstavnici medija u kontaktu s igračima moraju nositi maske. Za publiku u dvoranama zasad neće biti nikakvih restrikcija, no u dogovoru s lokalnim organizatorima IHF može po potrebi ograničiti broj gledatelja.

“Što se više testiramo, to je veći rizik da će netko biti pozitivan. Nažalost, IHF je donio takva pravila i moramo ih se pridržavati”, rekla je menadžerica švedske reprezentacije Hanna Fogelstrom, dodavši kako će zbog toga švedskim rukometašima biti ograničen kontakt s navijačima u pripremnim utakmicama sa Srbijom 6. i 9. januara u Lundu i Halmstadu.

- Reklama -

Popularno