Monday, February 6, 2023
Home Sport Primila prijetnje zbog nastupa bez hidžaba: Iranska šahistica se ne želi vratiti...

Primila prijetnje zbog nastupa bez hidžaba: Iranska šahistica se ne želi vratiti u domovinu

Iranska šahistica stigla je danas u Španiju nakon što je primila, prema njoj bliskom izvoru, upozorenja da se ne vraća u Iran zbog takmičenja bez hidžaba na međunarodnom turniru u Kazahstanu.

Sara Khadem, rođena 1997. godine, sudjelovala je na prošlosedmičnom FIDE Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Almatiju bez hidžaba – marame kojom žene pokrivaju glavu i koja je obavezna prema strogom iranskom kodu odijevanja.

Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti teme, rekao je da je Khadem naknadno primila nekoliko telefonskih poziva u kojima su je pojedinci upozoravali da se ne vraća kući nakon turnira, dok su drugi govorili da se treba vratiti, obećavajući joj da će “riješiti njen problem”.

Izvor je također rekao da su rođaci i roditelji Sare Khadem, koji su u Iranu, također primili prijetnje.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom slučaja.

Khadem, koja je također poznata kao Sarasadat Khademalsharieh, stigla je u Španiju danas, rekao je izvor.

Nije odgovorila na Reutersov upit za komentar. Novine među kojima su Le Figaro i El Pais prošle sedmice su izvijestile da se Khadem neće vratiti u Iran te da će se preseliti u Španiju.

Zbog telefonskih poziva organizatori su odlučili omogućiti osiguranje u saradnji s kazahstanskom policijom, što je rezultiralo smještanjem četiri tjelohranitelja ispred njezine sobe, rekao je izvor.

Khadem je rangirana kao 804. u svijetu, prema stranici Međunarodnog šahovskog saveza. Stranica ju je 25.-30. decembra navela kao učesnicu brzopoteznih turnira.

Iran je zahvaćen prosvjedima protiv klerikalnog vodstva zemlje od sredine septembra, kad je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla nakon što ju je moralna policija pritvorila zbog “nepropisne odjeće”.

Zakoni koji nameću obavezno nošenje hidžaba postali su žarišna tačka protesta, s nizom sportašica koje su se takmičile u inozemstvu i koje su se pojavljivale bez šalova u javnosti.

- Reklama -

Popularno