Monday, February 6, 2023
Home BiH Nikšić i Konaković nakon hladnog tuša iz NES-a i SBiH-a ‘ostali bez...

Nikšić i Konaković nakon hladnog tuša iz NES-a i SBiH-a ‘ostali bez riječi’

Piše: A. Čorbo-Zećo


Novogodišnji praznici traju. Danas je posljednji neradni dan u okviru istih. Muk i šutnja od strane Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića nakon hladnog tuša pristiglog iz NES-a i SBiH-a. Zapravo, odsustvo iz javnosti od strane Konakovića traje još od Božića, dok je Nikšićevo posljednje pojavljivanje u javnosti ostalo upamćeno o priči o njivama i ljudima kojih nema tamo!
Za razliku od NIP-a i SDP-a, NES i SBiH nisu odmarali. Semir Efendić i Nermin Ogrešević odlučili su – Milorad Dodik se mora usloviti!

Ni Dodik još nije reagirao na saopćenje NES-a i SBiH-a, a šuti i treći partner Dragan Čović.

Apsolutno je jasno da je Dodik u državnoj vlasti isključivo zbog vlastitih interesa, kako bi Rs-u omogućio lakše obavljanje poslova i gradnju projekata, a za šta mu je neophodna i saglasnost države BiH.

Narodni evropski savez i Stranka za BiH proteklih dana pratili su i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kao i njegove izjave  i najave kojima negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH.

Ostatak Osmorke za sada ne reagira, pa je sinoćnje saopćenje ove dvije stranke obradovalo onaj dio javnosti koji već duže vrijeme priča kako izbacivanje SDA iz vlasti ne rješava probleme, već da je za rješavanje istih neophodna jača odbrana od napada koji dolaze iz Rs-a.

Za navedene političke subjekte, vrlo prirodno, neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, “Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti,  Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

Postalo je neshvatljivo da postoje osobe u BiH koje ne razumiju da je Dodik u funkciji razgradnje države po nalogu Srbije i Rusije, a Čović u funkciji UZP-ovske agresije iz Hrvatske.
I ako se žele ‘sporna pitanja’ staviti sa strane, jasno je da i ekonomskog procvata ne može biti s Dodikom, koji se podsjećamo, u Rs zadužuje da bi vratio dug!

Koje su to onda tačke gdje se spajaju interesi osmorke i SNSD-a?

Vide li Nermin Nikšić i Elmedin Konaković da se s Čovićem i Dodikom na miran može postići samo podjela BiH, sve druge opcije su zatvorene!

Stoga nipošto teška pitanja, kao što su ulazak u NATO, nisu smjeli ostaviti sa strane, jer s njima je svako pitanje sporno a kad je riječ o izgradnji prosperitetne BiH, jer oni to jednostavno ne žele.

Još uvijek je nepoznato kada će Osmorka zasjedati i odlučivati o zahtjevima NES-a i SBiH-a koji kažu da se moraju zaustaviti pregovori s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu.

Patria

- Reklama -

Popularno