Sunday, January 29, 2023
Home Biznis U Dubaiju ukinut porez na alkoholna pića i liberalizovana trgovina alkoholom

U Dubaiju ukinut porez na alkoholna pića i liberalizovana trgovina alkoholom

U Emiratu Dubai je od danas ukinut porez od 30 posto na prodaju alkohola i omogućeno je besplatno dobijanje potrebnih dozvola za prodaju alkoholnih pića, čime je zatvoren dugogodišnji izvor prihoda za vladajuću porodicu Al Maktum.

Informacija o iznenadnoj novogodišnjoj odluci o ukidanju poreza stigla je od dva lokalna trgovaca alkoholom povezana sa državom i očigledno je da se zasniva na dekretu vladajuće porodice u tom dijelu Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi AP.

Ova mjera je uslijedila nakon višegodišnjih ublažavanja propisa o prodaji alkohola u Dubaiju gdje se sada alkohol prodaje i tokom mjeseca Ramazana, a usluga dostave na kućnu adresu je uvedena odmah nakon proglašavanja karantina na početku pandemije koronavirusa.

Pročitajte još: 

Prodaja alkohola dugo je služila kao glavni barometar ekonomije Dubaija, vodeće turističke destinacije u UAE, a tokom nedavnog Svjetskog prvenstva u obližnjem Kataru barovi Dubaija privlačili su brojne fudbalske navijače, prenosi agencije.

Vladini zvaničnici za sada nisu potvrdili ovu odluku, niti su prostali da odgovore na pitanja izvještača američke novinske agencije AP.

- Reklama -

Popularno