Tuesday, January 31, 2023
Home Biznis Njemački proizvođač oružja osigurao narudžbu dijelova za električne automobile

Njemački proizvođač oružja osigurao narudžbu dijelova za električne automobile

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio je u ponedjeljak da je od domaćeg proizvođača luksuznih automobila dobio narudžbu dijelova za električna vozila vrijednu više od 250 miliona eura.

Rheinmetall će automobilsku kompaniju opremiti inovativnim sklopkama za novu 900-voltnu generaciju vozila na električni pogon.

Riječ je o električno upravljanim sklopkama koje omogućavaju sigurno paljenje i gašenje električnih vozila te osiguravaju siguran i učinkovit rad vozila, pojasnili su u Rheinmetallu, prenosi Hina.

To je, kako ističu, naročito važno u hitnim situacijama, uključujući nesreće ili kratke spojeve u slučaju kvara u sustavu. Nova tehnologija od 900 volti značajno će poboljšati učinkovitost nove generacije vozila na baterije, omogućavajući brže punjenje i prijelaz većih udaljenosti.

Time će klasa napona od 900 V postati standard za buduća električna vozila. Počevši od 2025. godine Rheinmetall će kompaniji čije ime ne navodi isporučivati desetine miliona inovativnih sklopki za novu platformu vozila.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu i najave njemačke vlade da će u modernizaciju vojske uložiti 100 milijardi eura, pozornost je uglavnom bila usmjerena na Rheinmetallovu proizvodnju oružja.

No, kompanija želi proširiti poslovanje i na druge sektore, poput elektromobilnosti, i proteklih je godina reorganizirala odjel automobilskih dijelova, napominje agencija dpa. 

- Reklama -

Popularno