Kako je najavljivao ministar saobraćaja Adnan Šteta, isporuka prvih 25 trolejbusa najavljena je za proljeće 2022. godine, a deset dodatnih na sarajevskim ulicama trebalo je biti u septembru.

Najave se nisu ostvarile, a i nakon osam dana čekanja, nismo dobili odgovore iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u vezi sa trolejbusima.

Osam dana bilo je malo nadležnim da odgovore na sljedeća pitanja:

– Koliko je novih trolejbusa do sada stiglo iz Bjelorusije u Sarajevo?

– Koliko tih trolejbusa već prevozi građane Kantona Sarajevo i kada će ostali biti uključeni u saobraćaj?

– Prema najavama ministra Adnana Štete, svih 35 trolejbusa trebali su u septembru biti u Sarajevu. Do kada mislite da će svih 35 trolejbusa iz Bjelorusije biti u glavnom gradu BiH?

– Koliko novca je Vlada KS do sada platila za nove trolejbuse?

Odgovora nema, a u Ministarstvu saobraćaja KS osoba koja nam se javila je rekla da je pitanja proslijedila kolegici i da nema nikakvu informaciju da li ćemo dobiti odgovore i kada će se to desiti. Na naše insistiranje da nas “spoji” sa kolegicom, odbrusila je “da nije plaćena da nas spaja”.

Odgovore na ova pitanja pokušali smo dobiti i u GRAS-u, ali direktor Senad Mujagić nije odgovarao na naša pitanja. 

Prema našim saznanjima, do sada je u Sarajevo stiglo 13 trolejbusa iz Bjelorusije, a samo njih šest prevozi stanovnike glavnog grada BiH, dok ostali nemaju potrebnu dokumentaciju i registraciju.

Još jedan u nizu apsurda je i to da su novi trolejbusi registrirani na Vladu Kantona Sarajevo, tačnije na nadležno Ministarstvo saobraćaja KS.