– Imamo dogovor – objavio je Borrell na Twitteru i dodao da mu je “veoma drago da objavi da su pregovarači Kosova i Srbije, pod patronatom EU, dogovorili mjere da izbjegnu daljnju eskalaciju i da se potpuno koncentriraju na predloženu normalizaciju odnosa”.

Srbija će prestati izdavati tablice sa skraćenicama kosovskih gradova, pojasnio je Borrell, a Kosovo će prestati s akcijama na preregistraciji vozila.

– U narednim danima ću pozvati strane u pregovorima da razmotrimo naredne korake. Zahvaljujem se specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku i svim stranama na vrijednom radu – zaključio je Josep Borrell.

Dogovor je postignut na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića u Brisleu, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Sastanak je trajao gotovo šest sati.

Sutra je isticao rok od 48 sati, koliko je pomjeren, za početak izricanja novčanih kazni za vozila koja nisu preregistrovana sa starih srbijanskih na RKS tablice.