Na prvu, sporazum sažet na četiri stranice A4 formata, koji se pojavio u medijima, djeluje kao spisak lijepih želja “Osmorke”, gdje je politički najiskusniji i najlukaviji igrač Dragan Čović progurao i provukao “sitnice” koje navode vodu na njegov mlin. I upravo te “sitnice” su jedine konkretne stvari u ovom sporazumu, za koji predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da nije još uvijek dostupan javnosti, a ono što se pojavilo u medijima je “bajato” .

– Sve što je pripremljeno tu je i nikome ga nismo dali na uvid. Razlog je prost – nije još završen. S obzirom na to da su naše radne grupe radile zajedno, pa odvojeno, pa smo i danas imali sugestije, ostalo nam je da doradimo sutra i prekosutra neke detalje. Zato ne objavljujemo dokument – kazao je on za Avaz.

Ovaj sporazum, sudeći prema onome što se moglo do sada čuti u javnosti, bit će samo osnov za koaliciju “Osmorke” i HDZ-a BiH, a da njegov potpisnik neće biti Milorad Dodik i SNSD. U sferi je naučne fantastike vjerovati da bi Dodik prihvatio sve što je u ovom dokumentu navedeno vezano za NATO put BiH, za povećanje izdvajanja budžetskih sredstava za OSBiH, knjiženje vojne i državne imovine… Sve su ovo pitanja koja za Federaciju, odnosno stranke iz ovog entiteta, nisu bila sporna ni do sada. 

Iako je Čović, u junu ove godine doputovao u Brisel, on nije želio prisustvovati sastanku predsjednika 12 stranaka i tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nego se odlučio za varijantu tvitanja iz hotelske sobe.  

– Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Briselu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma – napisao je Čović.

Briselski sporazum, koji potvrđuje EU opredijeljenost naše zemlje i vodi je ka kandidatskom statusu, prihvatili su svi, osim predsjednika HDZ-a. Tada mu nije odgovarao, ali sada mu odjednom ne smeta da se nađe u Sporazumu koji će potpisati sa Nikšićem u petak. 

– Hitno provođenje Briselskog sporazuma od 12. juna 2022. godine, najkasnije u roku šest mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama, što uključuje provođenje ograničenih ustavnih reformi, usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, te primjenu ostalih načela i elemenata predmetnog sporazuma – stoji u Sporazumu. 

Ograničene ustavne reforme podrazumijevaju provođenje presuda iz Strazbura, a da bi do toga došlo potrebno je 28 ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje “Osmorka”, Čović i SNSD nemaju. Nedostaju im četiri ruke. Presude iz Strazbura koje su na čekanju više od deceniju svakako je trebalo davno ugraditi u Ustav BiH, ali podsjetimo, sve su blokirane jer je upravo lider HDZ-a pretvorio ih u “hrvatsko pitanje”, odnosno “legitimno predstavljanje” po njegovoj mjeri. 

Ako Čović pod presudama Ustavnog suda BiH misli na slučaj “Ljubić” valja podsjetiti da je visoki predstavnik Christian Schmidt nakon što je nametnuo odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH za koje se čeka stav Ustavnog suda BiH, poručio da je završen. Ipak, lider HDZ-a i dalje sve nade polaže u ovu presudu, iako ona uopće ne tretira pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, već se isključivo odnosno i Dom naroda Parlamenta FBiH. Možda su mislili na presudu po zahtjevu Željka Komšića povodom činjenice da predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH moraju biti iz reda konstitutivnih naroda, te da su diskriminirani ostali. Ustavni sud je u tom slučaju donio presudu da su oduzeta prava građanima koji se izjašnjavaju kao ostali. 

U ovom sporazumu, bio on bajat ili ne, jednostavno paraju oči formulacije –  jednakopravni ljudi u Bosni i Hercegovini, diskriminacije svakoga stanovnika Bosne i Hercegovine, dok se termin građani koristi jedino u formulaciji tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine, koja nije u skladu niti sa Ustavom FBiH niti sa Ustavom BiH. 

U entitetskom i državnom ustavu “ostali” su definirani kao četvrta kategorija uz tri konstitutivna naroda, dok je ovom formulacijom u sporazumu, napravljen “bosanski lonac”. Očigledno je Čović vješto, kao što to inače i radi, ubacio formulacije koje odgovoraju njegovim planovima, a eliminisao bilo kakvu mogućnost uspostave građanske države. 

Ustav Federacije BiH 

Ustav BiH 

Sporazum “Osmorke” i HDZ-a može se detaljno secirati, stav po stav, ali dovoljno je i ovo napisano. Nemoguće ne a ne zapitati se, da li zaista “Osmorka” vjeruje da je ovaj sporazum koji će potpisati Nikšić sa Čovićem jači od strateškog partnerstva koje lider HDZ-a već godinama izgrađuje i jača sa Dodikom ili su vođeni mantrom “bitno je da smaknemo režim SDA” ostali zaslijepljeni pa ne vide u kakvu zamku sve nas uvodi politički lukavi Čović? 

– Kada smo razgovarali na nižim razinama, a razgovarali smo sa svim političkim opcijama i unutar hrvatskog naroda kroz HNS, ali i s ostalima, ono što smo željeli, željeli smo da imamo legitimno predstavljanje, i to je osnova svega, ja bih kazao, u odabiru – rekao je Čović za Avaz pojašnjavajući zašto je odlučio ići u formiranje vlasti s “Osmorkom”, a ne sa SDA.