– Na osnovu dosadašnje političke prakse i funkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH sa već poznatim oponentima i faktorima blokada EU puta naše države, ne bih bio pretjerani optimista da će to i da se desi – stav je starog/novog državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

Na upit, na temelju čega onda predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović optimistično najavljuje kako je moguće do kraja godine dobiti kandidatski status, Mehmedović odgovara:

– Mi smo se naslušali obećanja od “promicatelja europskih vrijednosti” da ćemo brzo postati članica EU, ali u praksi onda nagledali blokada upravo od njega i njegove stranke. Međutim, ukoliko se iskreno bude radilo na implementaciji uvjeta i ako postoji stvarna politička volja onda teoretski možemo ispuniti uvjete. Kako sada tehnički stvari stoje nije realno očekivati, jer 1.decembra je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a Doma naroda BiH nema ni na vidiku. Većina se nazire, ali nije definisana platforma koja bi bila osnov za efikasniji rad Parlamenta BiH, a time i brži EU put BiH – pojašnjava Mehmedović i zaključuje:  

– Ipak, s obzirom da se preko pojedinih stranih ambasada radi na uklanjanju SDA iz vlasti, i ukoliko do toga na kraju dođe, ne treba iznenaditi dobijanje kandidatskog statusa, možda čak i bez ispunjenih briselskih osam uvjeta. Jer, na kraju dolazimo do toga da je jedini pravi uvjet bio ukloniti SDA, a SNSD i HDZ koji su blokirali usvajanje zakona potrebnih za dobijanje kandidatskog statusa onda treba nagraditi.  

O kandidatskom statusu za BiH do kraja godine, govorio je i visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je nekoliko dana nakon nametanja odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, poručio kako smatra da je posljednjom odlukom otvorio put ka tome da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

Bivši predsjednik Naše stranke i stari/novi državni zastupnik Predrag Kojović obećao je da će opozicija, ako pobijedi na izborima, usvojiti 14 prioriteta EU za tri mjeseca. Kojović je to kazao u kontekstu nedobijanja kandidatskog statusa za BiH.

– BiH nije dobila kandidatski status. Direktno odgovorni za to (svako na svoj način) su SDA, HDZ i SNSD. SDA je HDZ-u i SNSD-u (zašto?) dao potpunu moć u Domu naroda, a oni su glasali protiv zakona koji su bili uvjet za kandidatski status BiH u EU. Kandidatski status bi značio ne samo milione i milione eura za BiH, nego i reforme za bolju i pravedniju BiH. Uzalud je skretanje pažnje lažnim vijestima i lovom na vještice. Građani u KS su progledali, u oktobru će i svi drugi. Ako opozicija pobijedi, 14 prioriteta će biti usvojeno u prva tri mjeseca nove većine. Ako ne bude, ja lično ću preuzeti odgovornost – poručio je Kojović.

Evropska komisija u oktobru je preporučila davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini uz osam uvjeta, a konačnu odluku će donijeti Vijeće Evropske unije koje zasjeda 15. i 16. decembra u Briselu.  

Iako Čović potencira kako je jedan od uvjeta izmjene Izbornog zakona BiH, među njih osam ova reforma se ne spominje.

Uvjeti koje će BiH morati ispuniti su sljedeći:

– usvajanje Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine

– izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine

– usvajanje Zakona o javnim nabavkama

– poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala

– odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima upravljanja granicom i kapaciteta upravljanja migracijama, kao i osiguravanja funkcionisanja sistema azila

– osigurati zabranu mučenja, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

– garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

– osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tečevine EU