Dok kantonalne skupštine ne budu glasale, a glasanje je tajno, i dok izabrani delegati ne dobiju certifikate, sve je “na dugom štapu”.

“Borba” u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda vodi se između SDA i “Osmorke”.

Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA i zastupnik ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, sinoć je u gostovanju na FTV kazao, između ostalog, da sama SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka kroz svoj rezultat u kantonalnim skupštinama.

U Klubu Bošnjaka većinu čini 12, a 13 bi značilo “kontrolni paket”, ali se i sa 11 delegata može kandidovati potpredsjednik FBiH.

Jasmin Duvnjak, delegat iz SDA u Parlamentu FBiH, kazao je da ne zna može li iko reći koliko će ko imati kandidata kada još nema kandidatskih listi, kada se u nekim kantonima nisu konstituirale skupštine i kada u većini drugih kantona nisu urađene procedure u vezi s kandidiranjem delegata za Dom naroda.

– Nisu se uopće stekle pretpostavke za preciznije matematike. Ali po broju izabranih zastupnika u kantonalnim skupštinama, prednjači SDA. Najviše izabranih bošnjačkih zastupnika u skupštinama kantona ima SDA. Iz toga proizilazi zaključak i logika pretpostavlja da će najjače prisustvo u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH imati SDA i da će taj broj biti iznad pola – dodao je Duvnjak.

S druge strane, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, stranke “Osmorke”, tvrdi da imaju deset delegata u Domu naroda i da im nedostaje samo jedan da bi “završili proces imenovanja Vlade FBiH za koju je već programski dio usaglašen”.

Tako Konaković tvrdi da “Osmorka” ima tri delegata u Kantonu Sarajevo, po dva u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu, i jednog u Bosansko-podrinjskom kantonu. Tvrdi i da se samo “čeka rasplet u Livnu, Posavini i SBK”, kao i “druga lista u BPK”.

Konaković u ovih deset ubraja i drugog delegata iz Unsko-sanskog kantona i drugog delegata iz Zeničko-dobojskog kantona, mada se tamo, prema informacijama, još vode pregovori.

Što se tiče Livna, tu će situaciju najvjerovatnije razriješiti žrijebanje, što znači da niko ne može reći da će budući delegat iz Skupštine Livanjskog kantona biti baš njegov. U Klubu Bošnjaka u Skupštini Livanjskog kantona imaju po dva zastupnika iz SDP-a i SDA.

U Posavskom kantonu situacija je još neriješena. Niti se može reći da će biti žrijebanja, niti se može reći kako će ko glasati između kandidata “Osmorke” i SDA jer je glasanje tajno. Ovdje SDA očekuje da dobije jednog delegata.

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona daje jednog delegata iz reda bošnjačkog naroda, a u tom kantonu je osam stranaka na čelu sa Narodom i pravdom formiralo većinu koja je održala konstituirajuću sjednicu koja je sporna i zbog koje je pozvan OHR da se uključi.

S obzirom na to da u Zapadnohercegovačkom kantonu nema izabranih Bošnjaka, taj jedan nedostajući delegat iz reda bošnjakog naroda trebao bi biti izabran iz, prema obrazloženjima koje smo dobili, upravo Bosansko-podrinjskog kantona jer imaju najviše nedodijeljenih mandata.

Stranka demokratske akcije, prema procjenama iz te stranke, imat će sigurno tri delegata iz Tuzlanskog kantona, dva iz ZDK, po jednog iz USK, Srednjobosanskog, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Srednjobosanskom kantonu još se ne zna da li će drugog delegata dobiti SDA ili DF. U SDA očekuju da će dobiti delegata i iz Posavskog kantona, kao i zamjenskog iz BPK.