Wednesday, November 30, 2022
Home Ostalo DF: O koalicijama ćemo odlučivati kad budemo imali jasnu sliku u Domu...

DF: O koalicijama ćemo odlučivati kad budemo imali jasnu sliku u Domu naroda FBiH

Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici nije odlučivalo o eventualnim koalicionim partnerstvima u formiranju postizbornih vlasti na federalnom i državnom nivou, kazao je Dženan Đonlagić, generalni sekretar te stranke.

– Izvršili smo analizu postignutih izbornih rezultata i ovom prilikom želim zahvaliti svim građanima koji su glasali i podržali Demokratsku frontu. Ova sjednica koja podrazumijeva i dio koji se odnosi na poziciju DF-a u svjetlu implementacije izbornih rezultata nije okončana. Dakle, nastavit će se taj dio analize i danas kao organ stranke nismo donosili nikakve zvanične finalne odluke – kazao je Đonlagić.

On je dodao da će Predsjedništvo DF-a podržati pravno odluku Ustavnog suda po apelaciji Željka Komšića u vezi sa nametnutim izmjenama Izbornog zakona od visokog predstavnika Christiana Schmidta “kakva god ona u formalno-pravnom smislu bila”.

– Drugo, pratimo nastavak konstituisanja kantonalnih skupština u FBiH. To pitanje je vrlo važno jer taj dio nastavka izbornog procesa je na samom početku. Tek treba da krene izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i kada taj dio bude implementiran, tek tada ćemo donijeti konačan politički stav u vezi s uspostavom parlamentarnih većima na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Fedeacije BiH – kazao je Đonlagić.

Dodao je da to znači da njihove kantonalne organizacije imaju političku slobodu da donesu odluku u vezi sa uspostavljanjem većina na nivou kantonalnih skupština i vlada.

– A ono što slijedi na nivou Parlamenta Federacije, Vlade Federacije BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, našu konačnu političku odluku ćemo donijeti tek kada budu implementirani izborni rezultati za nivo Doma naroda Parlamenta FBiH. Kada tu bude jasna politička slika, tek tada ćemo donijeti konačnu odluku – rekao je generalni sekretar DF-a.

Govorio je i o odlukama visokog predstavnika Christian Schmidt u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. 

– Mi smo kazali da visoki predstavnik, odnosno njegova pozicija je takva da on ima pravo i on je iskoristio to pravo da donese odluku. Ona je u formalno-pravnom smislu ušla u naš sistem, objavljena je u Službenom glasniku BiH i ona je već proizvela određene implikacije, imajući u vidu da je CIK krenuo u postupak donošenja uputstva o načinu delegiranja i izboru delegata u Dom naroda parlamenta FBiH.

Dakle, u tom kontekstu mi smo kazali da poštujemo u formalno-pravnom smislu odluku visokog predstavnika. Ne slažemo se sa sadržajem te odluke i tu smo iznosili svoj politički stav, ali već sada smo svjesni da želimo iskazati svoju podršku institucijama BiH, u ovom slučaju Ustavnom sudu BiH i poštovat ćemo odluku Ustavnog suda kakva god ona bude – kazao je Đonlagić.

 

- Reklama -

Popularno