Nisu urodili plodom apeli mještana da se pronađe privremeno rješenje u prostorijama Mjesne zajednice Željezno Polje. Glavni razlog koji je navela direktorica DZ Žepče o neuvjetnosti prostorija MZ Željezno Polje jesu stepenice. 

Ne postoji nikakav lokalni prijevoz

– Stepenice posjeduje i Dom zdravlja Žepče pa radi. Za one pacijente koji se ne mogu popeti na sprat može sići liječnik na prizemlje. Treba samo malo dobre volje.

Sada imamo situaciju da je više od 3.600 osiguranika, odnosno njihovih kartona, prebačeno u ambulantu u Begovom Hanu. Kako će ljudi koji nemaju automobili ići 30 kilometara do Begovog Hana i nazad?

Da li neko razmišlja o tome? Ne postoji nikakav lokalni prijevoz, ima autobus iz Zenice što ide ovom relacijom, ali se ne možemo osloniti na to – kaže za Faktor Anel Tutnjić, predstavnik neformalne grupe građana.

Naglašava kako su mještani odbili mogućnost da se ambulanta preseli u prostorije tamošnje osnovne škole.

Škola i ambulanta u istoj zgradi

– Nastavno vijeće jednoglasno je odbilo ovaj prijedlog. U istoj zgradi škola i ambulanta, to nema logike. Kako stepenice isključuju mogućnost preseljenja ambulante u prostorije MZ, a adaptacija prostorija Osnovne škole “Abdulvehab Ilhamija” koja će koštati značajna sredstva i vrijeme te ugroziti nastavni proces i zdravlje djece i uposlenika nije, zna samo direktorica.

Zbog svega smo predali peticiju na tri adrese, Domu zdravlja, Općini Žepče i direktoru škole. U srijedu ćemo održati mirne proteste i poslati jasnu poruku da ćemo se boriti svim zakonom dozvoljenim sredstvima na naše pravo da imamo primarnu zdravstvenu zaštitu – istakao je Tutnjić.

Pokušali smo saznati stav DZ Žepče, ali su nam u ovoj zdravstvenoj ustanovi kazali kako komentar može dati isključivo direktorica, koja je zauzeta. Poslali smo upit DZ Žepče, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.