Sky aplikaciju je u BiH koristilo više od 2.000 ljudi povezanih s kriminalom i korupcijom. Među presretnutim razgovorima u Sky aplikaciji koju su koristile osobe iz kriminalnog miljea, našla su se imena sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine.

– Dobro je da se otkrilo da su postojale aplikacije Sky i Anom i da se u okviru toga, inicijalno, otkrilo da ima propusta u pravosuđu te da se pominju određena imena povezana s razgovorima. Posljedično su se dogodila postupanja vezana za nezakonitosti – rekao je Lagumdžija u intervjuu za Glas Amerike.

Istakao je da VSTV, Ustavni sud i Britanska ambasada organiziraju pravosudni forum na kojem će biti razgovarano o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije.

– U pravosudnoj zajednici i javnosti uveliko se spekuliše o tome da li nalazi iz ove dvije aplikacije, odnosno te presretnute komunikacije, da li su to zakoniti dokazi. Razgovarat ćemo o tome i sa tog foruma poslati poruku – naglasio je Lagumdžija. 

On je kazao da će ta odluka biti na sudovima koji će razmatrati svaki slučaj pojedinačno. Rekao je i da neće prejudicirati kakva će odluka suda biti po pitanju korištenja dokaza iz aplikacija.

– Ali čak i da bude negativna, da kažu da ti dokazi nisu zakoniti, agencije za provođenje zakona i tužilaštva će imati neki trag da je neko nešto radio nezakonito pa će pokušavati iz drugih pravaca i drugih osoba doći do određenih informacija, istraživati i gdje nađu elemenata podizati krivične prijave, a tužilaštvo optužnice – dodao je Lagumdžija.