– Smatramo da se radi o terorističkom činu jer je žena napadačica detonirala bombu – rekao je Oktay, prenose turski mediji.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija žene u maskirnim pantalonama i sa crnim šalom na glavi, koja se navodno dovodi u vezu s ovim napadom. 

U svojoj ranijoj današnjoj izjavi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, obraćajući se novinarima uoči odlaska na samit G20 na Baliju, obećao je da će “počinioci incidenta u ulici Istiklal biti kažnjeni kako zaslužuju”.

– Ne možemo sa sigurnošću reći da se radi o terorističkom napadu, ali, koliko ja znam, ima mirisa. U incidentu je učestvovala jedna žena – rekao je on u direktnom prenosu državnog TRT-a Svijet. On je incident osudio kao “podli napad”.

U ranijim napomenama, guverner Istanbula Ali Yerlikaya rekao je da se eksplozija dogodila u 16.20 po lokalnom vremenu u Istiklalu, prometnoj pješačkoj ulici za kupovinu i restorane u turističkoj oblasti Taksim.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Istanbul i drugi turski gradovi u prošlosti su bili na meti kurdskih separatista, islamističkih militanata i drugih skupina, uključujući i niz napada 2015. i 2016. godine.