Sjajni stoper ranije je odlučio da promijeni sportsko državljanstvo, te da u budućnosti nastupa za našu selekciju umjesto Švedske, a prve minute upisao je protiv Sjeverne Irske u polufinalu baraža za EURO 2021.

Istakao je da mu je promjena sportskog državljanstva najteža odluka koju je napravio u životu, ali da je to uradio iz poštovanja prema roditeljima koji su proveli rat u BiH. 

– To je bila najteža odluka koju sam napravio u životu. Znao sam da će me mrziti šta god da uradim. Razmišljao sam duže vrijeme i dešavale su mi se neke druge stvari u pozadini koje ne mogu podijeliti sa javnosti. Bilo je teško, veoma teško. Teže nego što možete zamisliti, ali na kraju sam donio odluku. Bilo je mnogo razloga zašto sam odabrao Bosnu i Hercegovinu, a glavni je ono što osjećam prema toj zemlji. Poštujem roditelje i moju zemlju i zato sam se odlučio za BiH – rekao je Ahmedhodžić za Star i dodao:

– Moji roditelji su bili u BiH u ratu i nakon toga preselili u Švedsku da imam veću i bolju mogućnost za rast i razvoj. Sarajevo je prelijepo, ali u gradu ima puno problema sa kojim se obični čovjek ne bi trebao suočavati. Imao sam odlično djetinjstvo u Švedskoj i zahvalan sam toj državi koja je jedna od najboljih na svijetu. Uvijek ću stati iza tih riječi i nikada neću ružno pričati o Švedskoj. Nikada. Mama i otac su ponosni Bosanci tako da sam osjećao da moram nešto da im dam zauzvrat. Osjećaj kada sam igrao prvu utakmicu, kada sam čuo himnu, naježio sam se. Otac me kritikuje mnogo, ali je miran nakon svake utakmice – kazao je Zmaj.

Dodao je naš defanzivac i da je razgovarao sa Muhamedom Bešićem na reprezentativnom okupljanju u junu budući da je veznjak Ferencvarosa ranije nastupao upravo za Sheffield United. 

– Zajedno smo bili na reprezentativnom okupljanju i razgovarali smo malo. Rekao je da je to odlično mjesto za razvoj. To je bilo u junu, tada smo razgovarali – dodao je Ahmedhodžić.