Wednesday, November 30, 2022
Home Ostalo Vrhunskom izvedbom predstave “Taximetar” započeo je 4. Busovački kazališni festival BuFEST

Vrhunskom izvedbom predstave “Taximetar” započeo je 4. Busovački kazališni festival BuFEST

Vrhunskom izvedbom predstave "Taximetar" započeo je 4. Busovački kazališni festival BuFEST

Vrhunskom izvedbom predstave “Taximetar” u četvrtak, 10. 11.  započeo je 4. Busovački kazališni festival BuFEST, festival kojeg zajedničkim snagama organiziraju udruga UZOR iz Busovače i GKM Vitez.

Odlična reakacija publike nakon predstave te puna dvorana potvrda su nastavka razvoja kazališnog života i kazališne priče u Busovači.

O radu udruge UZOR, pokretanju ‘kazališne priče’ u Busovači, organizaciji festivala i drugim aktivnostima, na početku programa govorio je predsjednik UZOR-a Dario Plavčić koji je ujedno zahvalio publici na podršci, ali i prijateljima iz Gradskog kazališta mladih “Vitez” bez kojih kazališna priča u Busovači ne bi postojala niti bila ovako uspješna. Nakon nekoliko prigodnih riječi, festival je svečano otvorio predsjednik GKM-a Vitez Ivan Sajević.

O predstavi “Taximetar”

Predstava “Taximetar” nastala je u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik. U predstavi igraju Matej Baškarad i Marko Mirković. Scenografiju i grafički dizajn radila je Marina Božić, a tehnička podrška je Emin Šahdan. Izvršni producenti predstave su: Ivan Sajević i Anto Bilić.

Predstava “Taximetar” govori o Romanu, taksisti koji je u drugom poluvremenu svog života potonuo u prosjek. Njegov život uzburka “nužna reforma taxi sistema” te niz događaja iz prošlosti. Život u taksiju, upoznavanje raznih profila ljudi te suočavanje sa surovom realnošću Romana prisilili na preispitivanje vlastitog života i životnih odluka.

Vrhunskom izvedbom predstave "Taximetar" započeo je 4. Busovački kazališni festival BuFEST
Vrhunskom izvedbom predstave “Taximetar” započeo je 4. Busovački kazališni festival BuFEST

“BuFEST” se nastavlja u utorak, 15. 11.

4. izdanje Busovačkog kazališnog festivala BuFEST nastavlja se u utorak, 15. 11. 2022. godine. Na ‘kazališne daske’ u Busovači stižu gosti iz Banja Luke, mlade članice i članovi DIS teatra s predstavom “Kamen mudrosti”.

“Kamen mudrosti”, naizgled je naivna i nimalo zahtjevna priča o troje prijatelja, pripovjedača priča, koji, lutajući šumom, traže put kući, skriva u sebi plemenitu i vrlo delikatnu poruku najmlađima koji u svom odrastanju (put kroz šumu) moraju riješiti mnoge tajne da bi došli do saznanja o dobru i zlu.Predstava ne docira, nego kroz ležernu i zabavnu igru, koja svoj uzor ima u commedii dell’arte, pokušava osvijestiti djeci moralne, etičke, ali i egzistencijalne dileme koje ih prate u životu.

Autorica teksta je Zvjezdana Magelan, a režiju potpisuje Novica Bogdanović. U predstavi igraju: Anando Čenić, Ognjen Bogdanović, Jelena Marković i Anja Banja

Busovački kazališni festival BuFEST nastao je 2019. godine i održava se u organizaciji udruge UZOR i Gradskog kazališta mladih Vitez, a u tri godine postojanja brojnoj publici je ponudio izuzetno kvalitetan kazališni sadržaj.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja festivala je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Pokrovitelj je i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB te Općina Busovača.

- Reklama -

Popularno