Na pitanje o političkoj korupciji i kako gleda na prelazak određenih kandidata na izborima u druge stranke ili napuštanje stranaka s čijih su lista kandidati birani, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović rekao je da “CIK provodi Izborni zakon BiH”.

– Svaki slučaj koji izaziva sumnju u počinjenje krivičnog djela, prema odredbama Izbornog zakona, mi smo dužni da prijavimo Tužilaštvu BiH. Dostavili smo 44 prijave u proteklom periodu i intenzivno radimo na dokumentovanju ostalih slučajeva za koje sumnjamo da su počinjeni prekršaji ili krivična djela. Ne želimo doći u situaciju da samo novčano ili zabranom rada sankcioniramo neke članove biračkih odbora ili općinskih izbornih komisija, a da se istovremeno radi o počinjenju krivičnog djela. Uvijek ćemo prednost dati počinjenju krivičnog djela i sačekati odluku nadležnog tužilaštva – rekao je Arnautović.

Konkretan prelazak ili napuštanje bilo koje stranke Arnautović nije želio komentirati jer se “CIK ne bavi politikom i političkim odnosima”.

– Svjedoci smo bili kada je CIK provodio izbore u okviru misije OSCE-a i ispunjavanja Aneksa III Dejtonskog sporazuma, postojala su pravila i propisi privremene izborne komisije. Prema tim pravilima bilo je zabranjeno voditi kampanju za jedan nivo, a onda dati ostavku i zadržati poziciju koju imate na nekom drugom mjestu. Sjećam se da su Stranka za BiH u Kantonu Sarajevo i njen lider tadašnji (Haris Silajdžić, op. a.) sankcionirani jer je tadašnji načelnik Općine Stari Grad vodio listu za kanton, a onda nije prihvatio mandat i ostao je načelnik – pojasnio je Arnautović.

U to vrijeme, istakao je on, nije bilo tih famoznih preletača ili papaka, kako ih ko zove.

– Tih slučajeva preletača nije bilo ranije, ali su eskalirali u posljednje vrijeme. Tu stvar bi trebalo regulirati Izbornim zakonom BiH i prepoznati je kao problem. Sada u ovom momentu mi to ne možemo komentirati – rekao je Arnautović.

Kada je u pitanju popuna Doma naroda FBiH, odnosno načini kako će se tretirati upražnjena mjesta gdje u kantonalnim skupštinama nema dovoljno predstavnika nekih naroda ili ostalih, Arnautopvić kaže da su procedure već pokrenute.

– Dom naroda FBiH bit će popunjen u skladu s Izbornim zakonom BiH i uputstvom koje je donio CIK, odnosno posebnim aktom koji smo nazvali kriterij za popunu nedostajućih delegata. CIK je već objavio te procedure, a sve ćemo znati kada vidimo izbore u skupštinama kantona. Kriteriji su jasni i procedure su propisane – rekao je Arnautović.