Efendić je naglasio kako su u toku i pregovori sa “Osmorkom”. 

– Razgovarao sam s predsjendikom SDP-a Nerminom Nikšićem. Iskazali smo spremnost za razgovore o programima, što bi u konačnici značilo koaliciju. No, mi insistiramo da u budući program eventualne koalicije bude ugrađen bitan dio o nastavku izgradnje infrastrukture u Federaciji BiH, projektima u elektroenergetskom segmentu, boljem saobraćajnom povezivanju Sarajeva i Tuzle, Sarajeva i Bihaća, završetak termoelektrana, reforma poreskog sistema… – istakao je on.

Potvrdio je da SBiH ima načelnu saradnju sa Demokratskom frontom.

– Tražit ćemo da se i DF pridruži ovom programu i razgovorima koje vodimo s “Osmorkom”. To nije naš uvjet, ali bi za formiranje vlasti na nivou u FBiH i kantona bilo dobro da tu bude i DF. To što HDZ BiH kaže da mogu sa svima osim sa DF-om, mislim da oni ne mogu diktirati sve. Podsjećam da je upravo HDZ glasao za imenovanja ministra iz DF-a u resoru odbrane u Vijeću ministara – naglasio je Efendić.

Govorio je i odnosu SBiH prema Stranci demokratske akcije.

– Ne podržavamo da SDA nastavi voditi procese u FBiH. U ovoj situaciji ne bi podržali federalnog premijera iz ove stranke. Da li će na kraju doći do nekog trećeg paketa, da bude neka široka koalicija stranaka. Sami znate da bi SDA pod određeni uvjetima mogla imati veći u u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, a da bi u Klub Srba većini imale stranke okupljene oko SDP-a. Na kraju će se morati tražiti neki sporazum ili kompromis – poručio je Efendić dodavši kako je stava da je stanje u zdravstvu u Kantonu Sarajevu gore nego prije četiri godine.