Ženska selekcija BiH prvi put će nastupiti na svjetskoj smotri nakon što je formirana u februaru ove godine. Izabranice selektora Maumera Čerimića u debitantskom nastupu na SP-u igrat će u A-grupi u kojoj su još četiri ekipe – Ukrajina, Ruanda, Poljska i Mađarska.

Na startu prvenstva igrat će protiv Ruande (5. novembra, 15.30 sati), u 2. kolu snage će odmjeriti s Ukrajinom (6. novembra u 19.45 sati), dok će susrete protiv Mađarska i Poljske igrati 7. novembra (od 9.15 i 19.00 sati).

Kapiten ženske reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabira Dizdarević u razgovoru za Faktor ističe da će se tim truditi da ostvari što bolji plasman na prvenstvu.

– Prvenstvo kao prvenstvo je samo po sebi veliko i teško. Naša očekivanja kao tek novoformirane reprezentacije ne mogu biti velika ali ćemo se boriti lavovski za što bolji plasman – kaže Dizdarević.

Prve zvanične nastupe bh. obojkašice zabilježile su na turniru Srebrene lige u martu u Sarajevu.

– Srebrena liga je bilo naše prvo takmičenja kao reprezentacije. S obzirom na to da smo imale jako malo vremena za pripreme zabilježile smo odličan rezultat, gdje smo ostvarile svoju prvu historijsku pobjedu – dodala je Dizdarević.

Bh. reprezentativka Selma Purić ističe da su pripreme za prvenstvo protekle u najboljem redu.

– Pripreme za svjetsko smo imale na Ilidži i protekle su odlično. Radile smo naporno i uigravale se za nastup na prvenstvu – kazala je Purić.

Roster naše selekcije čine igračice koje dolaze iz gradova širom Bosne i Hercegovine.

– Igračica ima iz čitave Bosne i Hercegovine i neke od nas su trenirale sjedeću odbojku i mnogo prije formiranja reprezentacije ali većina se poznaje od marta ove godine kada je zapravo i bila Srebrena liga – kazala je bh. reprezentativka.

Sve utakmice SP-a igrat će se u Areni hotela Hills na Ilidži.