Wednesday, November 30, 2022
Home vijesti (FOTO) Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih kotorvaroških Bošnjaka stigli u Travnik, građani...

(FOTO) Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih kotorvaroških Bošnjaka stigli u Travnik, građani odaju počast

(FOTO) Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih kotorvaroških Bošnjaka stigli u Travnik, građani odaju počast

Vozila sa 8 tabuta sa posmrtnim ostacima stradalih kotorvaroških Bošnjaka, žrtava rata iz perioda ’92-’95.g. danas suu 10 sati krenula iz Visokog a u 11:30h kako je i planirano, stigla su u Travnik.

Kako je ranije saopćeno, vozilo sa tabutima kratko su se zadržali kod Gradskog trga i Zelene pijace u Bosanskoj ulici kako bi se odala počast žrtvama a nakon toga kolona kreće prema Vlašiću i nastavlja planiranom maršutom.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine u Večićima ubijene su tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Plitska kod Kotor-Varoši, iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom 2002. i 2004.

Izuzetak su posmrtni ostaci Raifa Alagića koji su 2020. godine ekshumirani na lokalitetu Duboka.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Kemo (Kasima) Ramić, rođen 1970. godine. U trenutku smrti imao je svega 22 godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2002. godine na lokalitetu Plitska. Zajedno sa njim konačan smiraj će naći i njegov stariji brat Redžo koji je u trenutku kada je ubijen imao 23 godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šerif (Sulejmana) Bečulić koji je u momentu smrti imao 37 godina.

U Večićima će biti ukopani i Mujo (Alaga) Alagić, rođen 1962. godine u Večićima, Raif (Ramadan) Alagić, rođen 1966. godine u Večićima, Rifet (Mujo) Berbić, rođen 1962. godine u Večićima, te Senad (Derviš) Škorić, rođen 1965. godine u Banja Luci. U skladu sa željama njegove porodice, Šefik (Ale) Pašić, rođen 1960. godine u Hrvaćanima biće ukopan u rodnom mjestu.

Tokom 1992. godine, na području opštine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih i hrvatskih civila.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom BiH sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, u predmetima “Boško Peulić i drugi”, te “Savo Tepić i drugi”.

- Reklama -

Popularno